Tivoli Kinderboerderij

Het kloppend hart van het domein Tivoli is de kinderboerderij. Hier krijgen kinderen de kans om vertrouwd te geraken met allerlei boerderijdieren. Het ganse jaar worden er educatieve activiteiten georganiseerd voor scholen, gezinnen en verenigingen.  Voor kleuter-, lager- en secundair onderwijs is er een uitgebreid educatief aanbod.

Je kan hier terecht voor een programma op maat waarbij zelf doen, beleven, ervaren en ontdekken centraal staan.

De begeleiding van de groepen gebeurt door ervaren natuurgidsen die elke themawandeling aanpassen aan de leeftijd en het niveau van de deelnemers.

 


In samenwerking met de Stichting Levend Erfgoed ijveren wij voor het behoud van streekeigen Vlaamse huisdierrassen. Op de kinderboerderij maak je kennis met een aantal bedreigde rassen die in de vergetelheid zijn geraakt zoals Mechelse koekoek, Tiense vechter, Vlaamse geit, Dendermondse eend, Vlaamse gans, Belgische ringslager,.....

Meer info vind je op www.sle.be

 

In de knuffelhoek op het neerhof kan je met verschillende aaibare dieren kennismaken tussen 15 en 16 uur (gesloten vanaf winteruur).

 

De verzorging van onze dieren kost veel geld. Daarom heeft de kinderboerderij een adoptieplan uitgewerkt. Zowel particulieren als bedrijven kunnen adoptieouders worden.

Ook scholen, klassen en verenigingen komen in aanmerking.

Meer info vind je in het adoptieplan.

 

 

De 'Tuttenboom' kan je vinden in het neerhof van de kinderboerderij.

In het park kunnen onze peuters en kleuters hun tutje achterlaten in onze 'Tuttenboom', een treurwilg op het neerhof in de boerderij.

Een tut is voor veel opgroeiende baby's een onmisbaar voorwerp, maar kan na verloop van tijd leiden tot scheefgegroeide tanden of problemen bij de spraakontwikkeling. Onze opgroeiende kindjes nemen ooit afscheid van hun tutje, wat niet altijd even makkelijk is.

Door samen met andere kinderen hun tut in de Tuttenboom te hangen, of met Sinterklaas mee te geven, wordt het afscheid soms makkelijker. Bovendien kunnen de kinderen die hun tutje achterlieten meteen troost zoeken bij de diertjes op de kinderboerderij.

 

In de bijenhal verzorgen twee imkers een 15-tal bijenvolkeren. In een aanpalend educatief bijenklasje kom je aan de hand van enkele tentoonstellingspanelen meer te weten over het leven van de honingbij en het werk van de imker. Via een doorschijnend observatiekastje kan je van 1 mei tot eind augustus deze boeiende sociale insecten in hun dagelijkse activiteiten bezig zien

Een nieuwe inwoner voor het Tivolipark...

 

 

Het Tivolipark in Mechelen is sindskort een bewoner rijker:Kadodder. Het guitige, gevleugelde figuurtje is de nieuwe behoeder van het park en prikkelt bij zowel kinderen als volwassenen de interesse in de natuur. Het figuurtje Kadodder werd getekend door grafisch kunstenaar Marijke Meersman.

Kadodder woont in een huisje op het neerhof en als kinderen hem vinden, zingt hij zijn liedje. Het Kadodderlied werd speciaal geschreven door Brian Clifton en Kris De Bruyne in samenwerking met Marc Hauman.

Zijn lied en het verhaal van 'Kadodder en zijn boerderijvrienden' vind je op de CD 'Kadodder en de bijenkoningin'.

Deze CD is te koop aan € 10,00 op de kinderboerderij.

 

Het boerderijpad is een bewegwijzerd wandel- en doepadvoor kinderen tussen 4 en 10 jaar, waarbij Kadodder je meeneemt op een spannend avontuur doorheen de kinderboerderij. Het pad vertrekt aan de neerhofpoort en loopt langs leuke en speelse infohuisjes. Als je de wegwijzers volgt eindig je weer bij je vertrekpunt. Je hebt 1,30 uur nodig om de 700 meter lange route af te stappen. 

 

Het dierenvriendenboekje, met weetjes, opdrachten en mopjes, maakt de tocht door de boerderij nog veel leuker en boeiender.

Dit boekje is te koop aan € 2,00.