mechelen-kinderstad-maanrock-2017_-62.jpg

Activiteiten voor ouders

Webinar

Grenzen stellen zonder woorden- volzet

Een initiatief van Opvoedingswinkel, Huis van het Kind, Vormingplus, CM, Gezinsbond

Mag je als ouders nog eisen stellen, duidelijke grenzen stellen? Hoe doe je dit, in tijden waar kinderen steeds mondiger worden?

Sinds een aantal jaren wordt vooral ingezet op het begeleiden van kinderen: inspraak, overleg, coachen: een terechte inhaalbeweging! Maar kinderen hebben ook nog steeds nood aan ‘leiderschap’: ouders die een aantal  grenzen aanbieden en bewaken op een respectvolle manier.

Als je grenzen stelt, gaan kinderen vooral je lichaamstaal ‘lezen’. Een juiste lichaamstaal is veel belangrijker dan je woorden. Het is je lichaam dat vertelt of je leiding neemt, twijfelt, kwaad of ontgoocheld bent, of er ruimte is voor discussie of niet. We verkennen de lichaamstaal verbonden met respectvol leiderschap en we verkennen ook de valkuilen. Ouders die echt leiderschap gebruiken, zijn kalm, duidelijk, niet boos of ontmoedigd en oeverloos geduldig... Geen nood, niemand is perfect en kinderen kunnen soms extreem grenzen verkennen. Maar wie het stap voor stap wil leren, ontmoet alleen maar voordeel voor jezelf als ouder en voor je kind.

Datum: 29/10/2020 om 19.30 uur
Kostprijs: gratis
Doelgroep: ouders en andere opvoeders van kinderen van alle leeftijden

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
W https://www.vormingplus-regiomechelen.be/grenzen-stellen-zonder-woorden-online-sessie

T 015 44 41 00

 

Webinar

(Geen) goesting?! Hoe motiveer ik kinderen en jongeren?

Een initiatief van Opvoedingswinkel, Huis van het Kind, Vormingplus, CM, Gezinsbond

“Mijn zoon studeert niet.”, “Het lijkt of mijn dochter nergens voor gemotiveerd is.” “Wat kan ik doen?" Hoe krijgt en behoudt je puber goesting? Daar bestaat nog geen pil voor…
Zelf keuzes maken, verbondenheid ervaren en je competent voelen blijken de sleutels om tot motivatie te komen. Motivatie is immers niet extern.Ook de omgeving speelt een grote rol. Hoe stimuleer je kinderen en jongeren om - ook buiten school - het beste van zichzelf te geven? Wat is een goed evenwicht tussen pushen en afremmen? Hoe groot is de rol van opvoeding? Wat kan er op school gebeuren? Krijgt iedereen dezelfde kansen?

(Geen)goesting?! Een boodschap voor kinderen én volwassenen over moeten en willen, kunnen en mogen. Want ontwikkelen doe je samen, in verbondenheid.

Datum: 24/11/2020 om 20u
Kostprijs: gratis
Doelgroep: ouders en opvoeders van kinderen van alle leeftijden

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
W https://www.vormingplus-regiomechelen.be/geen-goesting
015 44 41 00

 

Bij de 'Opvoedingswinkel' kan je naast workshops en lezingen ook terecht met vragen over het opvoeden van kinderen tussen 0 en 21 jaar. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek, via telefoon of via mail.

T: 015 44 52 42
E: opvoedingswinkel@mechelen.be
W: www.mechelen.be/opvoedingswinkel

 

Workshop

Komen eten in een ADHD-gezin

Een itnitiatief van ZitStil

Bij zowat elke ouder blijkt de liefde voor hun kinderen onvoorwaardelijk, tot ze ermee aan tafel moeten. Komen eten bij een gezin met ADHD kan een hele uitdaging zijn
De boodschap om aan tafel te komen wordt niet gehoord, plots moeten er nog 101 dingen gedaan worden en eens aan tafel kan er doorgedramd worden over elk klein stukje groente in de puree. Je kind aanzetten tot proeven kan heel wat van je vragen. Ook met mes en vork eten, aan tafel blijven zitten of eten op je bord houden is vaak uitdagend in een ADHD-gezin.
Al deze zaken kunnen de gezelligheid aan tafel fors verminderen. “nog 1x en je gaat in de garage zitten met je bord” “ik tel tot 3 en als je dan geen hap doet, krijg je geen dessert.” is voor jullie misschien dagdagelijkse kost.
Geven jullie voor sfeer en gezelligheid aan tafel een 0/10? Tijd voor verandering! Want eten doe je gemiddeld 3 x op een dag. En ook jullie gezin verdient het om daar meer van te kunnen genieten! Tijdens deze workshop staan we stil bij wat je als ouder kan doen om die gezelligheid terug te krijgen aan tafel.

Datum: 13/10/2020 20u
Plaats: De Nekkerpool (zwembad) Zaal Stokvis, Nekkerspoel-Borcht 19, Mechelen
Kostprijs: €5 (€3 voor abonnees van ZitStil-magazine)
Doelgroep: ouders van kinderen met ADHD

Inschrijven en meer info: www.zitstil.be

 

Workshop

Hoe ver is de appel van de boom gevallen in een gezin met ADHD? 

Een initiatief van ZitStil

Je kind heeft ADHD en je krijgt te horen dat het helpt om veel structuur te bieden … net iets wat niet je sterkste punt is. Of je hebt nét zelf héél veel nood aan orde, maar jouw kind tovert jouw huis in de kortste keren om tot een slagveld. Soms lijk je als ouder enorm op je kind, waardoor het moeilijk is om al die goede raad op te volgen. Of net omgekeerd: je heb helemaal andere noden en trekjes dan je kind. Hoe lukt het dan om het samen toch goed te hebben?

In deze workshop deel je met andere ouders hoe de wisselwerking tussen jou en je kind verloopt. We bespreken hoe je hiermee bent omgegaan, wat jou al geholpen heeft en wat niet.

Datum: 24/11/2020
Plaats: De Nekkerpool (zwembad) Zaal Stokvis, Nekkerspoel- Borcht 19, Mechelen
Kostprijs: €5 (€3 voor abonnees van ZitStil- magazine)
Doelgroep: ouders van kinderen met ADHD

Inschrijven en meer info: www.zitstil.be