mechelen-kinderstad-maanrock-2017_-62.jpg

Activiteiten voor ouders

Reeks

Verbindende communicatie voor ouders

Een initiatief van Vormingplus 

Je leert nergens hoe je met je kinderen op een aangename en ontspannen manier kan communiceren. Verbindende communicatie  gaat niet over 'juist' communiceren maar wel om verbinding creëren met jezelf en je omgeving.
In deze zesdelige reeks focussen we op de ouder-kind-relatie en -communicatie. We maken eerst kennis met het gedachtengoed en de handvaten van verbindende communicatie. Vanaf sessie 2 worden de thema's verdiept aan de hand van voorbeelden, liefst vanuit de groep. We gaan aan de slag met waarneming vs. interpretatie, behoeften vs. strategieën, verzoeken vs. eisen, verschillende manieren van communiceren, omgaan met emoties, …

Datum: 9 + 23/1, 6 + 20/2, 5/3, 2/4 – 19.30u
Locatie: Vormingplus, Adegemstraat 79, 2800 Mechelen

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
W www.vormingplus-regiomechelen.be/activiteit/6032 T 015 44 41 00

  

Oudercursus

Triple P: Positief opvoeden

Een initiatief van CKG Betlehem

Je kind wilt ’s nachts niet slapen. Je zoontje ruimt nooit op. Je kinderen maken veel herrie.
Tijdens dit programma kan je jouw ervaringen delen met andere ouders, veel informatie over opvoeding krijgen en samen vaardigheden inoefenen.
Het groepsprogramma bestaat uit 4 sessies, 3 telefonische gesprekken en één slotsessie.

De eerste 4 sessies gaan over:
Wat is positief opvoeden? Waarom reageert je kind zus of zo? Hoe je gewenst gedrag kan beïnvloeden en aanmoedigen. Hoe je grenzen kan stellen en je kinderen zelfbeheersing kan aanleren. Hoe je met stressvolle situaties kan omgaan zoals bv. winkelen, de ochtenddrukte, …

Vóór de laatste sessie zijn er 3 weken waarin de groep niet samenkomt maar er telefonische contacten gepland worden.

In de slotsessie overlopen de ouders wat ze geleerd hebben en wat er veranderd is in hun gedrag en dat van hun kind en hoe ze deze veranderingen kunnen behouden.

Datum: 20 + 27/1, 3 + 10/2, 9/3 – 20u (op 3/2: 19u)
Locatie: CKG Mechelen, E.Tinellaan 2b, 2800 Mechelen
(binnenkomen langs de achterzijde – links van het gebouw)
Kostprijs: 15€ per gezin
Doelgroep: ouders van kinderen van 3 – 12 jaar

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): T 015/44.67.67
CKG Betlehem

 

Infoavond en openschooldagen

SCHOOL IN ZICHT

Op zoek naar een goede school? ‘School in zicht’ geeft je de kans om samen met andere ouders scholen in jouw buurt te bezoeken. De vzw streeft naar een goede sociale mix in de Mechelse basisscholen.

Infoavond met scholenmarkt: 21/1 – 20u
De scholenmarkt is een ontmoetingsplek voor Mechelse gezinnen. De deelnemende scholen stellen zichzelf voor. Ouders krijgen er uitleg over het aanbod, de aanmeldingsprocedure en kunnen met hun vragen terecht bij directies en ouders van de deelnemende scholen.

Openschooldagen: 4/2 en 13/2
De scholen geven een rondleiding en beantwoorden vragen van ouders. Ouders kunnen 3 scholen bezoeken op 1 dag. Ze krijgen een unieke blik op het schoolleven tijdens de lesuren.  

Terugkomavond: 20/2 - 20u
Op deze avond leren ouders andere gezinnen kennen die dezelfde school overwegen. Zij kunnen er vragen stellen aan ouders die reeds een kind hebben schoollopen op de deelnemende scholen.

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
W www.schoolinzicht.be/mechelen T 03 270 38 05 
E an-katrien.hanselaer@schoolinzicht.be

 

Workshop

ADHD: Samenwerking tussen ouders en school bij ADHD

Een initiatief van Zitstil vzw

In deze workshop wisselen we ervaringen uit over de communicatie tussen ouders en leerkrachten. Hoe deel je een ADHD-diagnose? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de communicatie? Hoe samenwerken met de leerkracht zonder elkaars expertise uit het oog te verliezen? Daarnaast zoomen we even in op het M-decreet en het begeleidingsdecreet dat dit zal vervangen. We vertellen ook graag iets over de nieuwe methodiek Sterk Netwerk.

Datum: 4.2 – 20u
Locatie: Zwembad De Nekkerpool (zaal Annemoon), Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen
Kostprijs: €5 (3€voor abonnees van ZitStil-magazine)

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): W www.zitstil.be 

 

ONDERWIJSBEURS

Onderwijsbeurs secundair onderwijs regio Mechelen

Op zoek naar een secundaire school in jouw regio? Kom naar de onderwijsbeurs regio Mechelen.
Alle scholen en onderwijsnetten uit Mechelen en de ruime omgeving, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en de Opvoedingswinkel Mechelen zijn aanwezig.

De onderwijsbeurs regio Mechelen is een initiatief van het O.O.M. (Onderwijsoverleg Mechelen) i.s.m. GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (Scholengroep 5), het Katholiek Secundair Onderwijs (scholengemeenschap regio Mechelen), het provinciaal onderwijs in Mechelen, de CLB’s en de stad Mechelen.

Datum: 19.2– 14 tot 19.30u
Locatie:  Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen
Kostprijs: gratis

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): 
O.O.M. (Onderwijsoverleg Mechelen) T 015 29 83 21 E herbert.crol@mechelen.be

 

Infoavond

Grenzen stellen zonder woorden

Een initiatief van CM, Gezinsbond, Opvoedingswinkel, Vormingplus

Mag je als ouders nog eisen stellen, duidelijke grenzen stellen? Hoe doe je dit, in tijden waar kinderen steeds mondiger worden?
Sinds een aantal jaren wordt vooral ingezet op het begeleiden van kinderen: inspraak, overleg, coachen: een terechte inhaalbeweging! Maar kinderen hebben ook nog steeds nood aan ‘leiderschap’: ouders die een aantal  grenzen aanbieden en bewaken op een respectvolle manier.

Als je grenzen stelt, gaan kinderen vooral je lichaamstaal ‘lezen’. Een juiste lichaamstaal is veel belangrijker dan je woorden. Het is je lichaam dat vertelt of je leiding neemt, twijfelt, kwaad of ontgoocheld bent, of er ruimte is voor discussie of niet. We verkennen de lichaamstaal verbonden met respectvol leiderschap en we verkennen ook de valkuilen. Ouders die echt leiderschap gebruiken, zijn kalm, duidelijk, niet boos of ontmoedigd en oeverloos geduldig... Geen nood, niemand is perfect en kinderen kunnen soms extreem grenzen verkennen. Maar wie het stap voor stap wil leren, ontmoet alleen maar voordeel voor jezelf als ouder en voor je kind.

Datum: 17/3 – 19.30u
Locatie: Christelijke Mutualiteit, Antwerpsesteenweg 261( zaal Forum), 2800 Mechelen
Kostprijs: 5€, 1€ kansentarief
Doelgroep: ouders en andere opvoeders van kinderen van alle leeftijden

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
W www.vormingplus-regiomechelen.be/activiteit/6060 T 015 44 41 00

 

Infoavond

ADHD: Leven in een andere versnelling

Een initiatief van Zitstil vzw

ADHD, iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat is het nu echt? Zijn kinderen met ADHD niet gewoon stout? Hoe ga je als ouder of leerkracht om met een kind met ADHD? Hoe reageer je op onaandachtig en impulsief gedrag? Op deze avond krijg je degelijke informatie over ADHD: hoeveel komt het voor, wat zijn de oorzaken en bijkomende problemen,… We gaan dieper in op de mogelijke gevolgen en kijken naar gedrag in een ADHD context. Na de uiteenzetting over ADHD, helpen we je graag verder met je vragen.

Datum: 24.3 – 20u
Locatie: Zwembad De Nekkerpool (zaal Stokvis), Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen 
Kostprijs: €7 (5€ voor abonnees van ZitStil-magazine)

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): W www.zitstil.be 

 

Workshop

Je huisdier voorbereiden op komst van een baby

Een initiatief van het Huis van het Kind in samenwerking met AAP vzw

Is er gezinsuitbreiding op komst? Proficiat! Zo’n kleine spruit brengt natuurlijk grote veranderingen mee voor het hele gezin, en ook voor je dieren. Wil je graag weten hoe je je optimaal kunt voorbereiden, zodat de introductie tussen je kindje en je huisdieren zo vlot mogelijk verloopt? De spreekster geeft je tijdens deze lezing graag allerlei tips mee. Als diergedragsdeskundige en mama kan ze zich volledig inleven in al je vragen en bezorgdheden. Ze geeft nadien ook met plezier antwoord op eventuele vragen.

Datum: 28.4 – 19.30u
Locatie: Het Predikheren (zaal Mernissi), Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
Kostprijs: gratis

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): 
E opvoedingswinkel@mechelen.be T 015 44 52 42

 

Workshop

ADHD: Driftbuien en woedeaanvallen bij ADHD: wat nu gedaan?

Een initiatief van Zitstil vzw

Het is niet makkelijk voor een kind met ADHD om zijn of haar emoties altijd onder controle te houden. Ze uiten hun emoties vaak heel hevig. Om een kleinigheid worden ze extreem boos, alsof er een vulkaan uitbarst met alle gevolgen. Ook het sterk en snel afwisselen van stemmingen kan je als ouder echt overvallen.

In deze workshop staan we stil bij de moeilijke combinatie tussen ADHD en het reguleren van emoties. We focussen hierbij op de emotie boosheid. We staan stil bij mogelijke oorzaken van deze moeilijke regulatie en hoe je dit als ouder ervaart. Tot slot gaan we in op hoe jullie met deze driftbuien en woedeaanvallen omgaan, hoe je deze momenten zoveel mogelijk kunt voorkomen en hoe je je kind kunt helpen als hij of zij toch de controle verliest.

Datum: 28.4 – 20u  
Locatie: Zwembad De Nekkerpool (Zaal Stokvis), Nekkerspoel-Borcht 19, 2800 Mechelen
Kostprijs: €5 (3€ voor abonnees van ZitStil-magazine)

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): W www.zitstil.be 

 

Week van de Opvoeding

Infoavond

Opvoeden tot zelfvertrouwen  

Een initiatief van Opvoedingswinkel, CM, Gezinsbond, Vormingplus

 ‘20 manieren om de weerbaarheid van je kind te vergroten’

​Uitgroeien tot een jongvolwassene met een gezonde dosis zelfvertrouwen: dat is wat veel ouders hun kind toewensen. Maar helaas is dat niet voor elk kind even vanzelfsprekend. Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren?
Deze toegankelijke en praktische lezing geeft ouders de tools in handen om samen met hun kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen. Stap voor stap leer je je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen.

​Datum: 14.5 – 19.30u
Locatie: Het Predikheren (zaal Mandela), Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
Kostprijs: gratis
Doelgroep: ouders en andere opvoeders van kinderen van 3,5 – 12 jaar

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
E opvoedingswinkel@mechelen.be T015 44 52 42

 

Workshop

Help, mijn kind is bang voor honden

Een initiatief van het Huis van het Kind in samenwerking met AAP vzw

Tijdens deze workshop voor ouders gaan we samen kijken naar wat deze angst voor honden juist inhoudt en krijg je concrete handvaten aangereikt om je kind te ondersteunen dit te overwinnen.

Datum: 19.5 – 19.30u
Locatie: Het Predikheren (zaal Mernissi), Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
Kostprijs: gratis

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk): 
E opvoedingswinkel@mechelen.be T 015 44 52 42

  

Workshop

Triple P: Positief opvoeden ‘Leren luisteren’ (2 – 10 jaar)

Een initiatief van de Opvoedingswinkel

 ‘Luisteren’ is een struikelblok in veel gezinnen. In deze workshop krijg je tips en positieve strategieën aangereikt om je kinderen te leren grenzen accepteren en te doen wat hen gevraagd wordt zonder strijd. Je krijgt informatie over waarom kinderen ongehoorzaam zijn. Je leert veel voorkomende valkuilen en ongehoorzaam gedrag voorkomen. Aan het eind van de bijeenkomst heb je een persoonlijk plan gemaakt voor hoe je kan omgaan met ongehoorzaamheid.

Datum: 4.6 – 19.30u
Locatie: Het Predikheren (zaal Mernissi), Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
Kostprijs: gratis
Doelgroep: ouders van kinderen van 2 – 10 jaar

Inschrijven & meer info (vooraf inschrijven is noodzakelijk):
E opvoedingswinkel@mechelen.be T 015 44 52 42

 

Bij de 'Opvoedingswinkel' kan je naast workshops en lezingen ook terecht met vragen over het opvoeden van kinderen tussen 0 en 21 jaar. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek, via telefoon of via mail.
T: 015 44 52 42
E: opvoedingswinkel@mechelen.be
W: www.mechelen.be/opvoedingswinkel