Activiteiten voor ouders

Onze webinars en infoavonden

Webinar "Ouderschap en scheiding"

Voor ouders van kinderen tot 12 jaar

Bij een scheiding komt er veel kijken. Er valt heel veel te regelen tussen (voorlopig nog) partners die weldra individuele ouders worden van (een) gezamenlijk(e) kind(deren). Over de juridische kant en het financiële luik is er al heel wat informatie beschikbaar.

Maar ben je voldoende ingelicht over de ‘emotionele roller coaster’ waar jullie samen met je kind(eren) in terecht kunnen komen? En hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? Sta je voldoende stil bij de impact van de scheiding op de kinderen en hou je voldoende rekening met zijn/haar/hun stem in dit verhaal?

Een scheiding heeft een zware impact op een kind en zo’n life-event is voor een kind daarenboven ook veel moeilijker te begrijpen/plaatsen dan voor een volwassene.

Tijdens deze lezing is er vooral aandacht voor de belevingswereld van je kind in het hele scheidingsproces. Hoe breng je de scheidingsboodschap? Hoe blijf je waken over ieders welbevinden tijdens deze moeilijke periode? Wat is voor het kind belangrijk? Zaken die allemaal besproken worden tijdens deze interactieve lezing.

Helga Smet, erkend bemiddelaar, brengt aandachtspunten naar voor met betrekking tot ‘de scheiding’ door de ogen van je kind.

Datum: 20 oktober om 19u30

Prijs: gratis

Info en inschrijven: https://avansa-regiomechelen.be/activiteiten/ouderschap-en-scheiding

Deze webinar wordt u aangeboden door Opvoedingswinkel Mechelen, Avansa, Gezinsbond en CM.

 

Infoavond "Rust in je hoofd"

Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen.
Samen zoeken we naar concrete handvatten om anders om te gaan met overprikkeling en driftbuien, maar leer je bovenal hoe je op een heel speelse manier het zelfvertrouwen van je kind kunt versterken.

Nele De Ganseman is coach en orthopedagoog en auteur van 'Rust - 25 manieren om de drukte in je gezin te verzachten'.

Datum: 26 oktober 19u30

Prijs: gratis

Locatie: Het Predikheren (zaal Mandela)

Info en inschrijven: https://avansa-regiomechelen.be/activiteiten/rust-in-je-gezin

Deze infoavond wordt u aangeboden door de Gezinsbond, Opvoedingswinkel Mechelen, Avansa, en CM.

Webinar "Opvoeden van pubers: moeilijk maar niet onmogelijk"

Het opvoeden van tieners is geen gemakkelijke klus. Je wil ze aandacht geven maar je lijkt zo overbodig als ouder. Je moet ze stilaan loslaten maar is dit niet gevaarlijk? Je moet grenzen stellen maar ze willen die steeds verleggen....

Aan de hand van concrete voorbeelden zal geïllustreerd worden hoe het opvoeden van pubers niet onmogelijk maar juist boeiend en verrijkend is.    

Ilse Dewitte is orthopedagoge en kinder- en jongerentherapeute. Ze is verbonden aan de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gasthuisberg en werkt daarnaast in een privépraktijk in Brugge met kinderen, jongeren én hun ouders rond gedrags- en emotionele problemen. Ze is docente in tal van opleidingen en geeft doordrachten rond diverse opvoedingsthema’s voor ouders en scholen.     

Datum: 25 november om 19u30

Prijs: gratis

Info en inschrijven: info volgt

Deze webinar wordt u aangeboden door Opvoedingswinkel Mechelen, Avansa, Gezinsbond en CM.

Voor meer info en inschrijvingen hou onze website en onze facebookpagina in het oog! 

 


Online trainingen voor ouders van kinderen met ADHD

 


Webinars Veilig Online

Op het Youtube-kanaal van Veilig Online vind je een reeks van interessante gratis webinars voor ouders van kinderen van verschillende leeftijden. Zoals o.a. 'Mijn kind kan al swipen, wat nu?', 'Online relaties en seksualiteit' of 'Gamen'. 

 


Webinars Gezin en Handicap vzw

Gezin en Handicap organiseert dit najaar een interessante reeks webinars voor ouders van kinderen met een beperking, zoals: "Eerste momenten- Zorg en ondersteuning" of "Eerste momenten- Ontwikkeling stimuleren". 

Voor meer info en inschrijvingen surf naar:

 


Activiteiten voor aanstaande ouders

Babytheek zet de deuren open!

Op 6 oktober tussen 9u30 en 11u30 kan je eens binnenspringen in de babytheek. Je kan alle spullen eens bekijken, Leen geeft je graag meer info over de babytheek en om 10u geeft Isabel een demo wasbare luiers. Je bent van harte welkom!

Voor meer info surf naar: https://www.gezinsbond.be/activiteiten/paginas/activiteitendetail.aspx?ActiviteitId=48b6ee35-d264-44f1-86ec-1f6e269f93d3

 

Workshop borstvoeding AZ Sint- Maarten

Een kennismaking met borstvoeding voor toekomstige ouders.

Voor meer info en inschrijvingen surf naar: 

 

Zwangerschapsbeurs AZ Sint-Maarten

Voor meer info en inschrijvingen surf naar: https://www.azsintmaarten.be/zorgaanbod/meer-weten/materniteit/zwangerschap/infomomenten 

 

Workshops door Vroedvrouwenteam Mechelen

In het najaar organiseerdt het Mechelse vroedvrouwenteam een aantal interessante workshops:

  • Borstvoeding 7 september
  • Arbeid en bevallen 30 september
  • Pasgeboren baby en kraamtijd op 5 oktober

Voor meer info en inschrijvingen stuur een mailtje naar: info@vroedvrouwenteammechelen.be 

 

Mama Moves Mechelen

Wil je meer bewegen tijdens of na je zwangerschap? Check dan zeker Mama Moves!

Voor meer info surf naar: https://mamamoves.be/wie-zijn-we

 

Infosessies samen zwanger

De VoorZorg organiseert gratis interactieve online en live infosessies voor zwangere vrouwen en hun omgeving.
Het is een infosessie waar je als zwangere allerlei praktische zaken te weten komt. De ziekenfondsadviseur geeft je een handig overzicht van de wetgeving rond zwangerschap en geboorte. Je maakt kennis met de diensten en voordelen van je ziekenfonds.
 
Je kan deze infosessie volgen via een webinar op:
- donderdag 28 oktober 2021 – van 19 tot 20.15u
- donderdag 2 december 2021 – van 19 tot 20.15u 
 
of live in het Mechelse Well2DAY-centrum, Désiré Boucherystraat 10 op 30 oktober 2021.
 

 

Webinar Pas Zwanger

Ben je pas zwanger en vraag je jou af hoe je het beste kan voorbereiden op de komst van dit kleine wonder? Dan is deze webinar iets voor jou!

De webinar bestaat uit twee delen: 

1. Zwanger zijn, hoe werkt dat? Er komt heel wat op je af! Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om samen met je partner begeleid te worden tijdens de zwangerschap en erna. Een vroedvrouw van De Bakermat beantwoordt je vragen. 

2. Hoe vind je de weg in de administratieve rompslomp die bij je zwangerschap en geboorte komt kijken? Waarvoor kun je bij CM terecht? Welke voordelen en diensten zijn er voor jonge gezinnen? Een CM-consulent wijst je de weg. 

Wanneer? 04 oktober om 19u30

https://www.cm.be/selfservice/agenda#/activity/13091/detail

 

Filmvertoning De Roze Wolk

Zwangerschap en geboorte zijn thema's waarrond voornamelijk positieve boodschappen worden uitgedragen. Toch is dit niet altijd het geval. Wat doe je bij donkere gedachten? Wat als je niet overstelpt wordt door vreugde? Deze documentaire volgt 3 moeders die de roze wolk niet ervaren. Nadien is er een nabespreking met een psycholoog die thuis in het thema. 

Wanneer? 27 oktober om 19u
Prijs? Gratis
Meer info en inschrijven?  https://www.well2day.be/advies-begeleiding/documentaire-%E2%80%98de-roze-wolk%E2%80%99