ZAP speelpleinwerking animator worden

Ben je nieuw en opzoek naar wat meer info over onze werking? Wat het inhoudt om animator te zijn en wat daar tegenover staat van onze kant? Check het hieronder ⬇️ 

Ben je op de hoogte en wil je je meteen inschrijven om opegenomen te worden in onze poule van animatoren? Top! Schrijf je in. Dit hoef je maar één keer in je hele speelpleincarrière te doen. 🙌 Na het invullen van het formulier wordt je uitgenodigd voor een babbeltje. Zo leren wij u kennen en zo leer jij ons en de werking kennen. 


Wat is ZAP?

ZAP staat voor Zotte Animatoren ploeg. Hieronder valt het speelplein dat tijdens de zomer loopt alsook de mobiele speelteams die naar wijken en pleinen trekken. 

Het speelplein heeft een divers aanbod. Elke week heeft een ander thema waarin de activiteiten in plaatsvinden. Gedurende de week is er een combinatie van aanbod voorzien door animatoren en door externe partners. Zo gaat de groep op maandag naar de cinema, op woensdag komt er een externe workshopgever en op vrijdag gaat de groep op uitstap. 


Onze visie

We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen spelen zovaak als ze zelf willen. Ze bepalen zelf wat ze doen en wanneer ze het doen. Onze doelgroep zijn kleuters, lagere school kinderen en tieners. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de jongeren het speelaanbod uitvoeren en nauw betrokken zijn bij de werking. Wil je meer weten? Lees dan meer over onze visie en missie.


Wie zoeken we?

We zoeken enthousiastelingen tussen 16 en 26 jaar met een groot hart voor kinderen. Je hebt een animatorattest of al twee jaar ervaring in het jeugdwerk als leiding. Je toont inzet en engagement en wilt bijleren om de jongste Manenblussers de tijd van hun leven te geven.


Wat kunnen jullie van ons verwachten?

Eerst en vooral kan je een grote dosis plezier verwachten. Als animator werk je samen met leeftijdsgenoten en vorm je een team gedurende een dag, week,.. Je leert er met andere samenwerken en verantwoordelijkheden te dragen. Samen in team wordt er veel afgelachen en plezier gemaakt.

Tijdens de zomer wordt er elke donderdagavond een teamactiviteit. Hier steken de jobstudenten een spel in elkaar of wordt er ergens in de buurt een teambuildingsactiviteit gedaan. Top momenten verzekerd. 

Bovendien staat animator zijn goed op je CV voor later en doe je bakken ervaringen op. Dit niet alleen voor je professionele toekomst maar ook ontwikkel je je vaak verder op persoonlijk vlak.

We bieden bovendien ook vormingen aan tijdens de zomer, maar evengoed tijdens het jaar. Dit kan op sporadische momenten zijn op vraag van animatoren en sowieso op de ZAP-dag.

Tijdens de evenementen, evaluatiemomenten,… wordt er ook eten voorzien. Bovendien krijg je ook een vrijwilligersvergoeding en je bent verzekerd bij eventuele ongevallen. (Al hopen we dat dit niet voorkomt) Hoeveel de vergoeding bedraagt, hangt af van welk brevet je al hebt en in welke functie je die week staat.

 • Stage animator - cursus start animator: €28/dag
 • Brevet animator: €30/dag
 • Stage hoofdanimator: €32/dag
 • Brevet hoofdanimator: €34
 • Logistieke taken (geen brevet nodig-evenementen Mechelen Kinderstad): €26/dag

Wat verwachten we van de (hoofd-)animatoren?

De ZAP-werkgroep heeft een overzicht gemaakt van de verwachtingen voor de verschillende profielen waarmee de ZAP werking aan de slag gaat: animator - hoofdanimator - jobstudenten (ZAP speelpleinwerking) - werkgroep. Dit schetst een beeld van de verschillende rollen en verwachtingen. 


Animatorcursus

Wij voorzien ook jaarlijks een cursus. Deze wordt gegeven door een erkend cursusgever en kost 60€ per deelnemer. Je kan dit via kadervorming terugkrijgen als je de cursus volledig volgt en slaagt voor je stage. De cursus voor 2021 is afgelopen. 

Waarom zou je een cursus volgen? Hieronder enkele goede redenen om er een te volgen:

 • Je leert heel wat nieuwe mensen kennen! Wie wilt dat nu niet?
 • Je maakt heel veel plezier.
 • Je doet massa’s speelbagage op.
 • Je leert activiteiten en speelimpulsen voorbereiden.
 • Je ontdekt spelenderwijs wat speelpleinwerk is.
 • Je leert hoe je kinderen en tieners op sleeptouw neemt.
 • Je werkt aan een speelse, maar verantwoordelijke houding.

WORDT OPGENOMEN IN DE ANIMATORENPOULE!

Druk hierboven als je wilt opgenomen worden in onze animatorenpoule. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes.