Info ZAP speelpleinwerking

Wat is de ZAP?

ZAP is een speelpleinwerking georganiseerd door de jeugddienst. Het is een onderdeel van het programma van de vakantiezapper, deze laatste is de overkoepelende benaming van de activiteiten van de jeugddienst, sportdienst en van musea.

Het is een speelpleinwerking dat jaarlijks georganiseerd wordt tijdens de zomer. Dit gebeurt door een consulent van de jeugddienst samen met heel wat vrijwilligers. Zij stellen samen het programma op. Tijdens de zomer komen er nog heel wat vrijwillige animatoren bij om alles in goede banen te leiden en de kinderen een fantastische zomer te bezorgen.

Het uitgangspunt van de speelpleinwerking

De speelpleinwerking heeft als hoofddoel om kinderen een fijne tijd te geven waar ze volledig kind kunnen zijn. Waar ze alle kansen en mogelijkheden krijgen om te kunnen spelen. Het doel is dan ook om alle kinderen dezelfde speelkansen te bieden. Dit met aandacht voor de individuele noden van het kind.

We willen dan ook zorgen dat het kind zelf zijn speelpleindag kan invullen. Er worden verschillende zaken voorzien: pleinspelen, knutselhoeken, sport,… Het uitgangspunt is dat de kinderen zelf hun invulling van de speelpleindag beheren. Het aanbod wordt voorzien door geëngageerde jongeren tussen de 16 en de 26 jaar.

Wil je je graag wat meer verdiepen in onze visie? Dat kan hier.

Programma

Een speelpleinweek loopt volgens een bepaalde weekindeling. Elke week wordt ingekleed in een bepaald thema, dit wordt doorgetrokken in de activiteiten. Elke dag start om 9u en loopt tot 16u. Er wordt opvang voorzien van 8u tot 9u en van 16u tot 17u. De uren kunnen verschillen met de uitstappen, deze worden vooraf gecommuniceerd via het programma van de vakantiezapper en de week zelf nog eens via mail.

Het programma voor de week ziet er als volgt uit. Op maandagvoormiddag gaan ze naar de film. Deze is steeds aangepast aan de leeftijd van de kinderen. De kleuters gaan niet mee naar de film, voor hen wordt er een vervangende activiteit op de locatie zelf voorzien.

Op woensdag komen er externe workshopgevers. Deze variëren sterk. Dit kan gaan van een springkastelen dag tot een kookworkshop naar een knutsel of crea workshop. Er wordt hierin telkens een wisselend aanbod voorzien.

Op vrijdag gaat de groep op uitstap. Er wordt zoveel mogelijk gekeken om deze ook af te stemmen op het weekthema dat er dan is. Hierbij worden de kinderen telkens ’s ochtends aan de speelpleinlocatie verwacht. Nadien gaat de groep samen op uitstap. Hierbij kunnen de uren verschillen van de standaarduren.

Op maandagnamiddag, dinsdag, woensdag en donderdag worden er door de animatoren activiteiten voorzien voor de kinderen. Dit kan gaan van een heuse stratego tot lijmpistoolknutselen naar blokken bouwen. De activiteiten gaan zo zot als dat de animatoren maar kunnen bedenken.

Het volledige programma van de vakantiezapper vind je terug via deze pagina.

Praktische informatie

  • Het speelplein vindt plaats op volgende locatie: Tessestraat 4, 2800 Mechelen (Campus Tessestraat, BA Pitzemburg)
  • Het start om 9u en loopt tot 16u
  • Voor- en na opvang van 9u en tot 17u.
  • De kostprijs voor een dagje speelplein is 10€ en 2€ met de UITpas. De ZAP op staps kosten 20€ en met de UITpas 4€.
  • Voorzie boterhammen en een drinkbus
  • Wij voorzien een tien- en vieruurtje.
  • Zorg dat je kind kleren aanheeft die vuil mogen worden. Zodat ze helemaal klaar zijn om te ravotten

Speciale noden

De ZAP is een inclusieve speelpleinwerking. Hiermee willen we iedereen welkom heten op ons speelplein. Indien je kind speciale zorgen nodig heeft, gelieve dit dan op voorhand mee te geven. Dit zodat we tijdig naar gepaste begeleiding kunnen zoeken.

Inschrijven

De inschrijvingen verlopen via recreatex en starten op donderdag 20/5/2021 om 10u. Je dient eerst een profiel aangemaakt te hebben en je gezinsleden er aan toegevoegd hebben voordat je kan inschrijven. Als je dit al eens gedaan had, dan log je gewoon in met je gewone login gegevens.

Nadien vind je op de tabbladen de juiste zaken terug. Hier kan je dan inschrijven en online betalen.

Vragen?

Stond het antwoord op je vraag niet op deze pagina. Aarzel dan niet om ons te contacteren via jeugddienst@mechelen.be als je vragen hebt over het inschrijven dan kan je mailen naar uit@mechelen.be