
Gespreksmethodiek
Toolkit Mechelen Kleurt
De stad Mechelen heeft samen met Sayira Maruf (psychologe en Sesam-auteur) en Isabelle Geeraerts (graphic designer en illustrator), een gespreksmethodiek en een bijhorende set huidskleurpotloden ontwikkeld.
Hiermee willen we een instrument aanreiken om diversiteit en het belang van representatie in jeugdliteratuur met kinderen bespreekbaar te maken. Het is een aanzet om jeugdboeken tegen een kritisch licht te houden.
Lezers worden zich via de werkvormen bewust dat jeugdliteratuur niet neutraal is, maar, al dan niet subtiel, doordrongen is van heersende culturele opvattingen en waarden.
De leidraad is ontworpen als een keuzemenu met verschillende werkvormen.
De werkvormen zijn gericht op leerlingen uit de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Deze leidraad is ruim inzetbaar: onderwijs, jeugdwelzijnswerk, jeugdwerk… kortom voor iedereen die groepen van 8-tot 11-jarigen begeleidt.
“ Een gebruiksvriendelijke tool met een brede variatie aan werkvormen. Het laat ons stilstaan bij de kracht van diversiteit.” (Annelies, juf)
“Kijk, als we onze handen even bij elkaar leggen, hebben we echt allemaal een verschillende huidskleur.” (Sien, leerling)
Kleurpotloden
Bij deze methodiek hoort een setje huidskleurpotloden. Uit onderzoek blijkt immers dat kinderen vaak naar het lichtroze kleurpotlood grijpen als ze een gezicht tekenen, ongeacht hun eigen huidskleur. We haalden inspiratie bij Leuven voor de ontwikkeling van deze Mechelse kleurpotlodenset. Kinderen en begeleiders kunnen zelf creatief aan de slag gaan om meer diversiteit, en letterlijk meer kleur, aan te brengen in boeken en strips. Huidskleur in al zijn varianten bespreekbaar maken en zo de eigenheid en identiteit erkennen van elk kind. Met de kleurpotloden reiken we een taal aan die kinderen in staat stellen om zelf over racisme na te denken en erover te praten.
Door het grote succes bij de Mechelse scholen en verenigingen is de beschikbare voorraad kleurpotloden uitgeput. Het is dus niet meer mogelijk deze aan te vragen.
Leeslijst Bibliotheek Mechelen
Tot slot heeft bibliotheek Mechelen een boekenpakket samengesteld met diverse boeken die je kan gebruiken bij de werkvormen. Het boekenpakket is zo samengesteld dat het aanleunt bij de topics en de werkvormen uit de leidraad, zodat leerkrachten of begeleiders die daarmee aan de slag willen gaan dit kunnen gaan ontlenen of hun eigen collectie ermee aan kunnen vullen.
Een divers boekenpakket kan je ook rechtstreeks bij de bibliotheek van Mechelen aanvragen via mail. Dit zal steeds een selectie zijn van titels die op dat moment beschikbaar zijn.